2009.09.23. 11:27 cukor-nelkul

Az inulin

Címkék: inulin

Az inulin egy nagyon fontos természetes hatóanyag, ami édes, de mégsem kell beszámolni a napi bevitt szénhidrát tartalomba.

Ez például cukorbetegeknek különösen hasznos.

A csicsókában található inulin nem azonos az inzulinnal, amire a cukorbetegeknek szükségük van.

Az inulinok természetben előforduló poliszacharidok, melyek számos növényfajban megtalálhatóak. Nevét az Inula növénynemzetségről kapta, az élelmi rostok fruktán csoportjába sorolják.
A növényekben energiatároló funkciója van és általában a gyökérben vagy a rizómában halmozódik fel.
Azok a növények, amelyek inulint raktároznak, általában nem tartalmaznak keményítőt.

A csicsókában található szénhidrátot biztonságosan tudják használni, mert támogatja a lép, a máj és a hasnyálmirigy munkáját olymódon, hogy megfelelő szintre tudja hozni a vérben a cukrot. Az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. Ettől is csodálatos gumó a csicsóka.

Dr. Vándorfi Győző, belgyógyász, diabetológus, lipidológus
Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Zrt. Belgyógyászati, Diabetes és Anyagcsere Centrum vezető főorvosa, A Magyar Diabetes Társaság vezetőségi tagjának ajánlása szerint:

A szakirodalom és a laborvizsgálatok adatai alapján, a csicsókából kivont inulin, és a csicsókából előállított termékek fontos étrend kiegészítő alapanyagok. A csicsóka különlegessége a benne található szénhidrátban az INULINBAN rejlik, ami nem keményítőként van jelen, vízben oldódó nagyméretű rost, főleg a Bifidobacteriumok és Acidophilusok szaporodását serkentik. Így kiváló prebiotikus tulajdonsággal rendelkezik.

Több infó az inulinról itt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csicsoka.blog.hu/api/trackback/id/tr11401457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása