2009.09.10. 09:08 cukor-nelkul

Csicsókáról, inulinról

Címkék: cikk top csicsóka diabétesz fytosal inulin

Cikk a diabetesonline.hu oldalán:

Elöljáróban egy sokkoló adat, ami bizonyára sokak számára ismert. A World Health Organization (WHO) adatai szerint világszerte 171 millió ember szenved cukorbetegségben, és előrejelzéseik szerint 2030-ra ez a szám megduplázódhat, elérheti a 366 milliót.

Hogy miért? Zömmel rendszertelenül, egyoldalúan táplálkozunk, emellett sok alkoholt, gyógyszert, dohányt fogyasztunk, és kevés zöldséget, gyümölcsöt eszünk. Hiányzik az étrendünkből a rost, az egészséges szénhidrát és a telítetlen zsír. Ráadásul az egészséges táplálkozás legtöbb alapanyaga drágán vagy nehezen szerezhető be.

Ezt előre kellett bocsátani, mielőtt megismerjük a csicsókából előállított gyógyhatású és étrend-kiegészítő termékeket.
A városi ember talán a piacon sem veszi észre, pedig egy régen ismert, napjainkban újra felfedezett növény. Krumplinak is nézhetnénk, sokan így is hívják, édesburgonya.

Mi az értékes a csicsókában?

Az inulin, mely neve nem tévesztendő össze az inzulinéval!

A csicsóka a napraforgók családjába tartozó gumós, évelő gyógynövény, a szára akár 100–400 cm magasra is megnő, s az őszi fagyokig fejlődik. A növények tövenként 10-16 tyúktojás méretű gumót fejlesztenek, ezzel is szaporodnak. Aki ültetni kívánja, számoljon vele, hogy kertjében viharosan elterjed és rengeteg hívatlan lakmározó állatkát vonz majd oda.

A szakirodalom és a laborvizsgálatok adatai alapján, a csicsóka fontos étrendkiegészítő alapanyag.
Az inulin egy vízben oldódó nagyméretű rost, mely nem keményítőként van jelen, és a gyomor-bélrendszerben nem emésztődik. A vastagbélben lévő hasznos baktériumok, főleg a Bifidobacteriumok és Acidophilusok szaporodását serkenti, így kiváló prebiotikus tulajdonsággal rendelkezik. Gátolja a zsírok, más szénhidrátok, fehérjék felszívódását, egyes ionok, vas, magnézium, cink, kalcium komplex képződését akadályozza, ezáltal fokozza felszívódásukat. Kiváló természetes édesítőszer, íze mint a cukoré. Édes, és nem emeli a vércukorszintet, mert a szervezet nem igényel lebontásához inzulint. Kiváló ballasztanyag, jóllakottságérzést ad, fogyaszt, és nem hizlal. Ezért, mint szénhidrát-forrás jelentős a cukorbetegek számára.

Kinek ajánljuk a csicsókából készült termékeket?

  • 2-es és 1-es típusú cukorbetegség esetén, terhességi cukorbetegség esetén.  Természetes és nem mesterséges cukorpótló, ami nem igényel inzulint.
  • magas koleszterinszint és vagy triglicerid szint esetén, segíti ugyanis a bevitt zsírok lebontását, az ásványi anyagok felszívódását.
  • javítja az emésztőrendszer működését, székrekedés esetén (csökkenti a széklet pH-ját és növeli a tömegét, fenntartja, vagy javítja a bélflórát), ezáltal szerepet játszhat a vastagbélrák megelőzésében
  • jótékony hatású szív- és érrendszeri betegség esetén (vérzsír, és testsúlycsökkentő hatása miatt)
  • élelmiszer-allergiák esetében (immunerősítő hatású),
  • candida betegségben javulást hozhat
  • diétázóknak nagy rosttartalma miatt laktató hatású
  • fogyni vágyóknak (ballasztanyag-tartalma jóllakottság érzését kelti, csökkenti a zsírok és szénhidrátok felszívódását)
  • antibiotikumos kezelések esetén (prebiotikus hatás)

Fytosal Top inulin termékek pedig itt érhetők el.

Forrás: diabetesonline.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csicsoka.blog.hu/api/trackback/id/tr901372499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása