A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a csicsóka, amellett, hogy segít a cukorbetegek egészségi állapotának javításában, csökkenti a trombózisképződés esélyét, s javítja az érfalak élettani mutatóit.
A trombotikus jellegű betegségekben szenvedőknek ezért ajánlott a csicsóka és a csicsókából készült termékek rendszeres fogyasztása, de rövid időszakokban (7–10 naptól nem hosszabb ideig), s az ajánlottnál kétszer kisebb mennyiségben.
A megfelelő mennyiségben bevitt szilícium fokozza az arteriális erek falainak rugalmasságát, s javítják az artériák úgynevezett „szélkazán funkcióját”. Az inulin, miközben keresztülhalad a gyomron és a beleken, megköti a koleszterinkristályokat és a lipoproteineket, miközben csökkenti a vér cukorszintjét.
E tisztulási folyamatot a rövid fruktózláncok teszik lehetővé, amelyek a belekben fejtik ki a hatásukat. Köszönhetően magas inulintartalmának és a pektineknek, a csicsóka képes lehet arra is, hogy semlegesítse a szennyezett környezet miatt a szervezetbe jutott nehézfém ionokat, a műtrágyákból származó maradványokat és más szennyeződéseket. A szelén pedig a segít megőrizni a szövetek fiatalságát és rugalmasságát, illetve esetenként közömbösítheti néhány rákkeltő anyag hatását, és bizonyos daganatos megbetegedésekkel szemben is védelmet nyújt.